Monday, April 21, 2008

Daging Ripee Warisan Masakan Bonda Mertua

assalamualaikummmmmmmmmmm.....

macam lama tak menulis gitu......rindu pulak....minggu lepas masak nasi Ayam Peru tapi sayang bila copy pic kat pc upanya terdelete....so lain kali ajelah ya korang dapat tengok resepi tuh. MMMMMM....kali ni nak masak apa ye....memandangkan papa nak outstation so mama tanyalah apa yang dia nak makan.....wah pantas aje papa jawab nak makan Daging Masak Ripee. Penah korang dengar ke Daging Masak Ripee nie...mmmmm..sedap tau. Dia macam masak kicap tapi tak sama dan rasa lain. Sangat simple dan tak perlukan banyak bahan. Masakan ni adalah masakan kegemaran seisi keluarga, keluarga papa. Kata mertua mama, ni masakan warisan keluarga untuk masakan harian bukan masakan istimewa untuk hari-hari tertentu. Masak macam orang malas pun ya jugak...mama rasa, ehehhehhe....sorry papa...senang cerita masakan orang yang tak cerewet. So hari Sabtu macam biasalah mama ke Pasar Tani beli daging. Pukul 7.15 pagi mama dah melilau kat Pasar Tani ramai betul orang terutama Singaporean nak cari sayur kampung. Mama belilah daging 1kg nak masak untuk papa tersayang.........

Bonda Mertua Hajjah Rafeah yang masih anggun di usia 83 tahun! Syukur mak masih sihat...kami sekeluarga sangat sayangkan mak...terima kasih mak atas segala resepi, petua dan nasihat serta tunjuk ajar mak selama ini.....

tulah gambar mertua mama....cantik tak...... mama suka tengok wajah dia, seorang wanita yang sangat cekal dan tabah. Dalam usia semuda 45 tahun mendidik anak seramai 12 orang seorang diri. Syabas mak!

Oklah mama nak bagi korang rasa mama punya masakan nie.....ehehehehe nie mama amik dari mertua mama tau....Kata orang nak mengikat suami ikatlah perutnya.....ikat perut????....dengan apa? dengan masakanlah...masakan yang kita ceduk dari ibunya sendiri, janganlah ego dengan mertua kerana kita kurang senang dengan masakan beliau kerana sejak lahir suami kita makan dari air tangan ibunya bahkan dari dalam rahim lagi! kalau kita katakan masakan ibu kita adalah yang paling sedap di dunia begitu juga dengan suami kita... mama tau ramai antara kita para isteri rasakan masakan mertua taklah sesedap ibu kita sendiri dan sering mencemik, tak mahu mempelajari resepi dari mereka untuk menghidang suami tercinta. Dengan perasaan bangga diri kita langsung tak menghiraukan perasaan suami dan kalau boleh nak menghapuskan terus apa jua jenis masakan yang suatu masa dahulu menjadi kegemaran suami kita...... kalau nak suami sayang tanyalah pada ibunya apa kegemaran suami kita, tiru 100% masakan ibunya. Minta ibunya ajarkan kita apa yang dimasakanya. Walaupun masakan kita tak sehebat masakan ibunya tapi nanti suami akan sedar betapa kita sebagai isterinya seboleh-boleh mahu menjadi sehebat ibunya....dan di situlah suami akan amat menghargai isteri. Itulah sebenarnya pesan dari Bonda mama sendiri....... Sebenarnya banyak sangat resepi masakan tradisi yang mertua mama ajarkan tapi yang ini dulu mama akan perkenalkan........ Jom kita ke dapur....

1 kg daging fresh dipotong nipis tetapi jangan terlalu nipis..... dicuci bersih dan ditoskan


Sedikit kicap lemak manis
2 labu bawang besar
2 inci halia
6 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering yang siap dikisar


Daging dimasukkan di dalam periuk dan dituangkan kicap manis, gaulkan

tambahkan air untuk merebus


rebus seperti biasa
* Jika menggunakan daging pinang juga kita WAJIB merebus daging tersebut seperti ini tetapi jangka waktu yang agak singkat



kesemua bahan ditumbuk



Tumis bahan yang ditumbuk dan lada yang telah dikisar



Biarkan sehingga terbit minyak dan agak garing



Perasakan sedikit gula dan tak perlu diperasakan garam kerana kicap tadi juga berasa masin



Daging yang telah direbus akan kelihatan seperti ini (jangan dibuang airnya)



Masukkan daging ke dalam bahan yang ditumis sebentar tadi bersama airnya. Kalau boleh jangan bubuh terlalu banyak air kerana nanti dia lambat kering
Masak daging sehingga kuahnya benar-benar pekat dan berkilat tetapi jangan sehingga kering.



MMMM........yummy...yummy........ untuk papa cayang

Apa lagi soruuuuuuuuuuuuu....................................senang bukan resepi nie...mudah dan ringkas. Daging ni sedap di makan bersama nasi panas dan roti. Cubalah.............


babai..........








































































2 comments:

m i n e r a l . . . said...

terasa laparnyerrrrrrrrrrr...
bole try... tp takde periuk rebus cam mama tu bole ker?

jaketbiru said...

hmmm good.. yang ni cepat dan senang.. tak yah tunggu lama-lama..
p/s hulurkan pinggan mama, letak dua senduk nasi.. nide test dulu.. mana tahu tak sedap.. nanti abg zul ko marah..