Wednesday, April 9, 2008

Jalan Jalan Mintak Resepi..........

Hi assalamualaikummmmmm..................


Kali ni mama nak bagi satu lagi resepi istimewa dari negeri Melaka negeri bersejarah..........tetapi sebelum itu mama ucapkan sekali lagi di dalam Blog mama nie "Selamat Pengantin Baru kepada sahabat cyber mama yang dikasihi iaitu Saudara Zulkifli ataupun Blackwira........... walaupun agak lewat tetapi mama saje masukkan gambar ini kerana pada hari ini mama telah memasak masakan tersebut.......masakan apa tuh mama......TUNGUUUUUUUUUUUU.........terima kasih pada Ruby Eni yang telah mengemailkan pic nie kepada mama




dibelakang tu Azu, Ruby, Ixora.....yg baju hijau duduk di depan tu Bonda tercinta dan di kanan mama ....ehehheehehe anak dara mamalah....



Mama agak terlewat datang ke Majlis Blackwira petang itu, Abang Best dah balikpun...tinggal yang lain-lain....Tun, Apple Tree, Gen 2, Makerpen yang tak bergambar bersama mama nie.... lepas makan mama pun Cha Alif But......kakak kata dia nak pergi tengok Kota Melaka yang roboh tu...A FAMOSA lah tu.......dulu kecik-kecik papa kata dia dah bawak tapi kakak kata dia tak ingat dah..... tak apa kali nie papa dan mama bawak lagi...kakak siap bawak note book dia catat semua yang dia nampak......





Papaa...Adik nak balik naik boat nie.....




yang tinggal hanyalah pintu gerbang kota A Famosa sebagai kenangan......




jalan menuju ke church yang kini sebagai tinggalan pusara bangsawan Belanda


kami menaiki tangga untuk melihat kubu dan sisa2 tinggalan Portugis, kota a Famosa. Ketika melihat binaan kubu a famosa, mama merasa seolah2 dapat membayangkan bangsa portugis suatu masa dahulu yang bertungkus lumus membina kubu tersebut. Setengah pakar sejarah menyatakan orang portugis telah memaksa orang2 melayu yang kalah perang supaya mendirikan kubu tersebut. Binaan kubu tersebut dikatakan menggunakan batu nisan kubur orang islam melayu melaka dan batu2 masjid yang diruntuhkan selain dari jenis batu lada yang dibawakan dari negara mereka. Batu lada ialah sejenis batu yang sangat kuat dan kukuh. Dikatakan penjajah portugis telah membina kubu A Famosa yang cukup kuat . Keadaan kubu tersebut cukup sempurna pada masa tersebut, yang mana dilengkapi dengan bilik tahanan menyeksa tahanan, gudang makanan, stor senjata, kediaman askar dan bangsawan portugis dan lain2. Kedudukannya pula di tempat yang amat strategik, iaitu di puncak bukit menghadap ke Selat Melaka. Kubu tersebut mampu menahan berpuluh2 kali serangan dari laut dan darat. Musuh portugis yang paling digeruni di masa tersebut adalah kerajaan Acheh yang amat kuat, dilengkapi persenjataan armada angkatan laut yang dibekalkan oleh kerajaan Turki Uthmaniah. Keadaan kubu tersebut sebenarnya masih menjadi misteri sehingga ke hari ini, samaada dari segi teknik binaannya, lokasi bilik2 rahsianya dan strategi pertahanannya. Ini kerana bangsa2 lain yang berjaya merampas bumi melaka seperti belanda dan inggeris telah bertindak untuk menghancurkan terus kesan2 portugis. Dikatakan Wiliam Farquhar telah bertindak menyuruh dan mengupah orang melayu supaya menggali dan meranapkan semua kubu2 Portugis. Ini kerana kubu tersebut ditanam cukup dalam supaya teguh dan mampu menahan ancaman peluru2 meriam yang menghentamnya.







Diantara meriam yang masih ada hingga kini


Kenapakah pihak Inggeris begitu bersungguh sekali mahu menghancurkan kubu tersebut? setengah pakar berpendapat, inilah sifat dan perangai bangsa Inggeris apabila dimana sahaja mereka berada. Mereka akan menghancurkan semua kehebatan bangsa lain dan akan menonjolkan kehebatan bangsanya. Sebarang binaan, bangunan, kitab2 pelbagai jenis akan dibakar dan dimusnahkan supaya bangsa lain akan belajar daripadanya, mengikut cara dan budayanya. Melalui cara itu, Inggeris akan dapat mempengaruhi pemikiran bangsa yang dijajahnya dalam tempoh yang lama! Di dalam sisa kubu A Famosa di atas bukit tersebut telah dijadikan oleh orang Belanda sebelum kedatangan Inggeris kuburan2 yang merupakan bangsawan, mubaligh dan pahlawan Belanda yang meninggal dunia. Di sisinya tercatat nama2 masing ditulis dalam bahasa Belanda yang amat sukar untuk disebut. Terdapat juga bilik yang kononnya digunakan untuk menyeksa pesalah2 yang terdiri daripada pahlawan melayu.




di dalam bekas tinggalan church...... di belakang yang berwarna kelabu tersandar di dinding usang tu adalah batu nesan tinggalan bangsawan Belanda



emak kata dia pernah naik kereta kebal ini semasa baru berkahwin dengan arwah Ayah dulu di zaman jajahan British


dengan menaiki kereta inilah Yang Berbahagia Tunku Abdul Rahman meraikan hari kemerdekaan yang pertama pada 1957

Setelah habis mengelilingi A Famosa di Bandar Hilir dan selepas Solat Maghrib, mama memberitahu pada kakak bahawa suku sakat orang Portugis masih lagi tinggal di melaka iaitu di Ujung Pasir, kakak nampaknya berminat dan kamipun terus menuju ke Kg Portugis di Ujung Pasir...... Kebetulan pula dalam bulan Disember iaitu bulan sambutan perayaan hari natal ataupun Xmas.... dimana kami dapati pandangan di Kampung Portugis bermandikan cahaya dengan lampu kelap kelip berwarna- warni....sungguh meriah sekali seperti suatu pesta keramaian........Mereka bersungguh-sungguh menghias rumah dan pokok-pokok bagi meraikan Xmas......... Kami hanya bersiar-siar sambil menikmati pemandangan yang sungguh cantik itu.....Tiba-tiba kami ternampak sekumpulan orang Portugis sedang bersantai di hadapan halaman mereka......mama apalagi terus mendapatkan mereka....nasib kami baik kerana mereka ini sangat peramah, mama bertanyakan tentang serba sedikit sejarah Portugis, sejarah kampung ini dan perayaan yang disambut..... Paling best sebenarnya mama nak tahu bagaimana cara membuat Chicken Curry Devil...walaupun mama dah ada resepi tu tapi mama hanya dapat di internet....mama suka kalau sesuatu resepi yang berasal dari mana-mana negeri atau negara atau kaum tu mama dapat dari individu tersebut......lebih asli dan puas hati..... terima kasih kepada Auntie Anny yang telah memberikan mama resepi lengkap Chicken Curry Devil dengan lengkap....

bersama keluarga orang portugis



di hadapan rumah Auntie Anny yang bermandikan cahaya lampu kelap kelip

Baiklah dah penat berjalan kan.......jom tolong mama masak.....


1 ekor ayam dicuci bersih......guna ayam organik Dr Zainol yer......


2 sudu teh biji sawi


labu bawang besar
7 ulas bawang kecil
2 ibu jari halia
2 ibu jari kunyit
6 ulas bawang putih
3 biji buah keras
cili kering secukupnya



kesemua bahan dikisar sehingga halus kecuali bawang kecil


Bawang kecil hendaklah dihiris dan digoreng sehingga wangi


Masukkan cili, bahan-bahan kisar yang lain


dan tumis sehingga terbit minyak



Masukkan ayam dan biji sawi dan biarkan sehingga ayam empuk, perasakan sedikit garam dan gula sesedap rasa



masukkan 3 biji buah tomato yang dipotong baji

tuang 4 sudu besar cuka dan kacau kemudian segera matikan api


ha...dah siappun Chicken Curry Devil mama yang diajarkan oleh Auntie Anny

Jom......apalagi makanlah...kan dah penat berjalan tuh........








babai....................









































































































































































































































1 comment:

Momma De Licious said...

maafkan saya..sekadar bertanya yer...org portugis takder letak curry erk dlm devils curry tu?? memang original camtu ker? Konpius jap.